Praxis Watch

petak, 27. decembar 2013.

Delimično otklonjena diskriminacija Roma u kontejnerskim naseljima

Više od godinu dana od donošenja preporuke poverenice za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminacije koju Gradska uprava Grada Beograda vrši prema Romima koji stanuju u kontejnerskim naseljima formiranim nakon prinudnih iseljenja neformalnih naselja nisu otklonjene posledice diskriminatornog postupanja.

Radi podsećanja, poverenica je postupala po pritužbi Praxisa zbog uspostavljanja pravnog režima u kontejnerskim naseljima od strane Gradske uprave, koji ne važi za ostale kategorije stanovnika. Ovim pravnim režimom Gradska uprava propisala je da u slučaju da Romi koji stanuju u kontejnerskim naseljima ne usvoje „pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija grada Beograda“, zatim ne pokažu „aktivan odnos prema naporima Grada da se socijalizuju pojedinci i njihove porodice“ ili pak ukoliko „prime goste u kontejnerima u kojima stanuju“, oni mogu biti prinudno iseljeni iz alternativnog smeštaja koji im je obezbeđen. Istovremeno, odredbe Kućnog reda koje su gradske vlasti nametnule stanovnicima kontejnerskih naselja podsticale su predrasude i stereotipe prema Romima.

Umesto izmene Kućnog reda koji je važio za stanovnike kontejnerskih naselja i usvajanja novog, Gradska uprava je u „dogovoru“ sa stanovnicima naselja donela „Pravila za bolji i zdraviji život“ kojima su preformulisana prethodna pravila Kućnog reda. Istovremeno, osim obaveze usvajanja „pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija Grada Beograda“ razlozi za iseljenje iz mobilnih stambenih jedinica su ostali isti, a prinudna iseljenja Roma koji stanuju u ovim naseljima se nastavljaju.

Pročitano 24752 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action