Stanovanje

četvrtak, 11. april 2013.

Grad Beograd odustao od iseljenja porodice Veselji nakon obraćanja Praxisa Evropskom sudu za ljudska prava

Gradska uprava Grada Beograda odustala je od sprovođenja iseljenja porodice Veselji iz kontejnerskog naselja Makiš 2, nakon pokretanja postupka za određivanje privremene mere pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Praxis je 22. marta 2013. godine podneo Evropskom sudu za ljudska prava zahtev za određivanje privremene mere u skladu sa Pravilom 39 Poslovnika suda, zbog opasnosti od nastupanja povreda čl. 3 i 8 Evropske konvencije za ljudska prava (zabrana mučenja i pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života). Zahtevom je traženo da sud zabrani sprovođenje iseljenja i odvajanje porodice. U toku trajanja roka za izjašnjenje države, Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda doneo je 1. aprila 2013. godine odluku kojom je stavljena van snage prethodna odluka o jednostranom raskidu ugovora o korišćenju mobilne stambene jedinice. Time je prestala opasnost od nastupanja nenadoknadive štete koja je bila i osnov za pokretanje postupka za određivanje privremene mere.

Podsećanja radi, Gradska uprava Grada Beograda donela je 11. marta 2013. godine odluku o raskidu ugovora o korišćenju mobilne stambene jedinice zbog navodnog „remećenja reda i mira u naselju, izazivanja tuča u naselju, nasilnog ponašanja prema ostalim stanovnicima i nehigijene“ Đemilje Veselji. Istom odlukom ostavljen je otkazni rok od 10 dana, a nije ponuđen alternativni smeštaj niti je porodica Veselji imala na raspolaganju pravni lek. Pored toga, predstavnici socijalnih službi obavestili su porodicu Veselji da će njihovo dvogodišnje dete biti smešteno u ustanovu socijalne zaštite posle sprovođenja iseljenja.

Nevladina organizacija Praxis očekuje da će slučaj iseljenja porodice Veselji poslužiti kao opomena Gradskoj upravi Grada Beograda da promeni postupanje prema Romima u kontejnerskim naseljima i ukine diskriminatorne odredbe ugovora o korišćenju mobilnih stambenih jedinica. Kao i do sada, Praxis je spreman da pomogne nadležnim republičkim i gradskim organima u pronalaženju sistemskog rešenja radi ostvarivanja prava na adekvatno stanovanje Roma.

Za više informacija videti: Iseljenje porodice Veselji iz kontejnerskog naselja Makiš 2 - detalji slučaja

Pročitano 22822 puta
Tagovano
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action