Program statusnih i socioekonomskih prava

utorak, 27. avgust 2024.

Prilike za zapošljavanje u ugostiteljskoj industriji – utisci – Andrijana

Kada se prijavila na trening na temu zapošljavanja u ugostiteljskoj industriji, Andrijana je već imala izvesno iskustvo u ovoj oblasti. Radila je u piceriji, pa u restoranu, na poziciji kuvara i pomoćnog kuvara. U okviru ugostiteljske industrije, kulinarstvo je oblast prema kojoj gaji posebnu strast.

Aktivna, odgovorna i energična, sa ambicijom da nauči više i da se stalno usavršava, Andrijana se prijavila na trodnevni trening koji je Praxis organizovao u Vranju, živahnom gradu na samom jugu Srbije, poznatom i po kulinarskim specijalitetima. U okviru treninga, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim pitanjima važnim za rad u oblasti ugostiteljstva, kao i važećom regulativom u oblasti rada i zapošljavanja.

„U okviru treninga, puno mi je značio deo o radnim pravima i naučila sam mnogo o pravima koje imam. Prethodni posao sam napustila jer nam vlasnik ugostiteljskog objekta nije isplatio dve plate, a pre toga sam u drugom objektu neko vreme radila neprijavljena. Mislim da sada znam više o radnim pravima da mogu da se zaštitim od sličnih poslodavaca.“ Ona takođe navodi da je motiv za prijavu na trening bila i mogućnost daljeg usavršavanja i napredovanja.

Nakon završenog treninga, Andrijana se prijavila za stručnu praksu koja je organizovana u hotelu „Royal Putnik“ u Vranju, novom, modernom objektu, sa profesionalnim osobljem i uslugom, čiji su kapaciteti konstantno popunjeni. Menadžment hotela je iskazao volju i spremnost da organizuje praksu za mlade Rome i Romkinje, imajući u vidu i činjenicu da postoji konstantna potreba za dobrim i kvalifikovanim radnicima u ugostiteljskoj industriji. U okviru stručne prakse, Andrijana je imala priliku da prođe kroz različite sektora hotela, od recepcije, domaćinstva, kuhinje, i da se bliže upozna sa dinamikom rada hotela.

„U hotelu smo prošli sve, ali najveći utisak mi je kuhinja, naravno. Puno mi znači što sam mogla da vidim i učestvujem u radu, i posebno bih da istaknem timski rad zaposlenih. Brzina i organizacija rada u kuhinji je nešto što je na mene ostavilo poseban utisak. Kada je velika narudžbina, velika je i odgovornost i mora da se zna gde se šta nalazi i kako funkcioniše. Pored toga, imala sam prilike da gledam kako se prave razna jela, što je bilo dodatno iskustvo za mene.“ Dodaje da je prezadovoljna iskustvom od početka do kraja prakse.

S obzirom na svoju posvećenost i vredan rad, Andrijana je, nakon stručne prakse, izabrana i da dobije dodatnu stipendiju u vidu plaćene dodatne specifične obuke. U skladu sa svojim interesovanjima, ona je odabrala kurs za kuvara. I pored iskustva koje je imala, smatra da je dodatnom obukom unapredila svoje kulinarsko znanje. „Znači mi puno, jer nije isto kada se prijaviš za posao bez iskustva i bez ikakve obuke. Kada nešto naučiš i prođeš, to je veoma značajno za dalju karijeru i mogućnost zaposlenja. Svi traže predznanje, brzinu, odgovornost.“

Andrijana je ostavila odličan utisak i na menadžment hotela koji je pratio njenu stručnu praksu i koji je pohvalio njen angažman i odgovornost prema poslu. Ona trenutno radi u restoranu brze hrane, ali se nada da će, nakon otvaranja novog hotela u centru Vranja, za nju biti prilike da napreduje i u hotelu pronađe zaposlenje. Tu ili u nekom drugom značajnijem ugostiteljskom objektu. Nadamo se da će joj preporuke nakon obavljene stručne prakse i dodatne obuke za kuvara pomoći da ostvari svoje ambicije.

„Iako sam i ja bila možda malo skeptična u početku, preporučila bih i drugima, posebno mladima, da iskoriste ovakve prilike kada im se pružaju,“ navodi Andrijana za kraj.

Trening, stručna praksa i dodatne obuke su sprovedene u okviru projekta „Poboljšanje pristupa zapošljavanju u ugostiteljstvu za pripadnike/ce romske zajednice”, koji je finansiran od strane Hilton Global Foundation i Conrad N. Hilton Foundation.

 

Pročitano 218 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action