Program statusnih i socioekonomskih prava

utorak, 27. avgust 2024.

Prilike za zapošljavanje u ugostiteljskoj industriji – utisci – Valentina

Valentina već ima iskustvo u radu u ugostiteljskoj industriji. Radila je prethodno kao sobarica u jednom hotelu u Bujanovačkoj banji, ali je to bio sezonski posao, i, nakon završetka sezone, morala je da nađe drugi posao kako bi doprinela izdržavanju svoje porodice.

Iako je već imala neko iskustvo, na trening na temu prilika u ugostiteljskoj industriji se prijavila kako bi proširila svoje znanje o hotelijerstvu, i dobila priliku da se dodatno usavrši. Ističe i da je deo treninga o radnom pravu bio izuzetno značajan za nju. „Naučila sam dosta, i o radnom pravu i diskriminaciji, i osećam se samostalnije, osnaženije i razmišljam o poslu i svojoj ulozi drugačije“.

Već na treningu, Valentina je pokazala značajno interesovanje za teme koje su obrađivane i želju da dodatno nauči, te se, stoga, prijavila i za stručnu praksu u hotelu „Royal Putnik“ u Vranju. „Sa prakse nosim jako lepe utiske, svi su bili jako kolegijalni, kao jedna porodica su,“ navodi Valentina. Dodaje da u hotelu očekuju da budeš pendantan i vredan, a da, ako imaš neki problem sa gostima ili bilo kakav drugi, da nema razloga za strah, da menadžmentu možeš da se obratiš i da se sve brzo i efikasno rešava.

S obzirom da je ovaj hotel jedan od najboljih u Vranju, Valentina ističe da bi u takvim uslovima volela da radi. Praksa u hotelu joj je omogućila da upozna funkcionisanje sistema, da se obučava u prestižnom hotelu, i da vidi kakve prilike postoje na tržištu i da tome teži.

Nakon prakse, Valentina je dobila dodatnu podršku da završi napredni kurs za sobaricu, koji je, kako navodi, traženiji i plaćeniji, i nada se, kada se bude ukazala prilika, da će se ponovo zaposliti u ovoj industriji i tu ostati.

Njena ambicija se tu ne završava, i navodi da je motiviše želja da stekne veće iskustvo i da, nakon nekog vremena na poziciji sobarice, može da postane i nadzornica.

Poručuje da bi svi mladi trebalo da iskoriste sve prilike koje se nude, da budu strpljivi, da nadograđuju svoje znanje, i veruje da će se prava prilika ukazati.

Trening, stručna praksa i dodatne obuke su sprovedene u okviru projekta „Poboljšanje pristupa zapošljavanju u ugostiteljstvu za pripadnike/ce romske zajednice”, koji je finansiran od strane Hilton Global Foundation i Conrad N. Hilton Foundation.

 

Pročitano 220 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action