Praxis Watch

sreda, 9. oktobar 2013.

Diskriminisane na osnovu pola i pripadnosti nacionalnoj manjini

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila je u postupku pokrenutom po pritužbi Praxisa da je M. P, zaposlen u Centru za socijalni rad Grada Novog Sada, diskriminisao pet Romkinja iz neformalnog naselja Veliki rit na osnovu pola i pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini.

Krajem 2012. godine, Praxis je tokom posete neformalnom naselju Veliki rit došao do saznanja da M. P. vrši diskriminaciju Romkinja koje mu se obraćaju radi ostvarivanja prava na socijalnu pomoć. Prema izjavama koje su dale potencijalne korisnice socijalne pomoći, zaposleni ih je vređao, pretio im, seksualno uznemiravao, izazivao kod njih strah da će biti fizički napadnute, a jednu od njih je čak i fizički napao.

Poverenica je u mišljenju preporučila zaposlenom M. P. da uputi pismeno izvinjenje Romkinjama koje je diskriminisao po osnovu pola i pripadnosti romskoj nacionaloj manjini, te da se ubuduće suzdrži od uznemiravajućih i ponižavajućih postupaka i izjava kojima vređa dostojanstvo pripadnica nacionalnih manjina i stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje.

Istovremeno, Centru za socijalni rad Grada Novog Sada preporučeno je da mišljenje i preporuku poverenice, zajedno sa pismenim izvinjenjem M. P, objavi na oglasnoj tabli ili drugom vidnom mestu u prostorijama Centra za socijalni rad, te da istaknuto mišljenje i preporuka budu istaknuti najmanje 8 dana na oglasnoj tabli ili drugom vidnom mestu u prostorijama Centra za socijalni rad.

Za više informacija videti saopštenje: Zaposleni u Centru za socijalni rad diskriminisao Romkinje
Preuzmite: Intervju Jelene Milonjić, pravne savetnice u Praxisu, za Radio Beograd 1

Pročitano 12138 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action