Diskriminacija

petak, 27. decembar 2013.

Nepostupanje Gradske uprave Grada Beograda po preporuci poverenice za zaštitu ravnopravnosti donete zbog diskriminacije Roma u kontejnerskim naseljima

Više od godinu dana od donošenja preporuke poverenice za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminacije koju Gradska uprava Grada Beograda vrši prema Romima koji stanuju u kontejnerskim naseljima formiranim nakon prinudnih iseljenja neformalnih naselja nisu otklonjene posledice diskriminatornog postupanja.

Naime, prošle godine Praxis je podneo pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog uspostavljanja pravnog režima u kontejnerskim naseljima od strane Gradske uprave, koji ne važi za ostale kategorije stanovnika. Ovim pravnim režimom Gradska uprava propisala je da u slučaju da Romi koji stanuju u kontejnerskim naseljima ne usvoje „pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija grada Beograda“, zatim ne pokažu „aktivan odnos prema naporima Grada da se socijalizuju pojedinci i njihove porodice“ ili pak ukoliko „prime goste u kontejnerima u kojima stanuju“, oni mogu biti prinudno iseljeni iz alternativnog smeštaja koji im je obezbeđen. Istovremeno, odredbe Kućnog reda koje su gradske vlasti nametnule stanovnicima kontejnerskih naselja podsticale su predrasude i stereotipe prema Romima.

Na osnovu ovih diskriminatornih odredbi, Gradska uprava iselila je najmanje 11 porodica (44 osobe), a gorepomenutom preporukom poverenice trebalo je da dođe do otklanjanja posledica diskriminacije. Međutim, više od godinu dana od donošenja ove preporuke Gradska uprava to nije učinila, odnosno samo je delimično postupila po preporuci.

Umesto izmene Kućnog reda koji je važio za stanovnike kontejnerskih naselja i usvajanja novog, Gradska uprava je u „dogovoru“ sa stanovnicima naselja donela „Pravila za bolji i zdraviji život“ kojima su preformulisana prethodna pravila Kućnog reda. Istovremeno, osim obaveze usvajanja „pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija Grada Beograda“ razlozi za iseljenje iz mobilnih stambenih jedinica su ostali isti, a prinudna iseljenja Roma koji stanuju u ovim naseljima se nastavljaju.

Pročitano 14956 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action