Diskriminacija

utorak, 10. septembar 2013.

Rasistički napadi na Rome u Beogradu

Romske porodice koje žive u kontejnerskom naselju Resnik u Beogradu bile su izložene nasilju, zastrašivanju i pretnjama huligana tokom šest uzastopnih noći. Dana 28. avgusta 2013. godine, grupa od najmanje 20 muškaraca napala je naselje uz pretnje i rasističke uvrede. Napadači su imali kapuljače i nosili su metalne šipke. Bacali su kamenje i na jednom od kontejnera slomili prozor pored kojeg su spavala deca. Jedna žena je kroz prozor udarena metalnom šipkom. Tokom narednih noći napadači su nastavili da dolaze u naselje, vređali su stanovnike i pretili im da će ih zapaliti. Stanovnici su napade prijavljivali policiji koja je uvek reagovala po prijavi, a tokom jedne noći je privela četiri napadača. Međutim, patrolno vozilo policije poslato je u naselje radi noćne straže tek nakon šest dana uzastopnih napada i nakon intervencije Praxisa i ERRC.

ERRC i Praxis poslali su pismo zabrinutosti pozivajući vlasti da preduzme sve neophodne mere bezbednosti radi zaštite romskih porodica u kontejnerskom naselju Resnik od daljih napada i da sprovedu kompletnu i detaljnu istragu, identifikuju i privedu pravdi sva lica koja su učestvovala u napadima. Ključni elementi incidenata, kao što su etničko poreklo ciljne grupe, lokacija naselja, broj napadača i učestalost nasilja ukazuju na to da je ovo bio planiran zločin iz mržnje i da se u daljem postupku mora tretirati kao takav.

ERRC i Praxis takođe izražavaju zabrinutost zbog ponašanja i stava zaposlenih u Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu. Vlasti Grada Beograda posetile su porodice tek 2. septembra 2013. godine, nekoliko dana nakon početka napada, uprkos činjenici da su odmah bili obavešteni. Porodicama je saopšteno da će sami morati da snose materijalni trošak za lom stakla na prozoru, prouzrokovan napadom. Dvoje predstavnika gradskih vlasti vikalo je na Rome, vređajući ih i nazivajući “lopovima” i “životinjama” i preteći ukidanjem bilo kakve dalje pomoći.

Podsećanja radi, romske porodice iz naselja Resnik prethodno su iseljene iz naselja Belvil.Lokalno stanovništvo u naselju Resnik organizovalo je nasilne proteste zbog odluke da se romske porodice nastane na ovoj lokaciji čak i pre nego što su se one doselile u Resnik. Porodice su morale mesecima da žive pod stalnom policijskom zaštitom.

Videti: Upozorenje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti povodom incidenta prema Romima u kontejnerskom naselju u Resniku

Pročitano 13762 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action