Umrežavanje

petak, 1. april 2005.

Praxis je pomogao implementaciju MKCK-ovog Programa novčane pomoći (CAP)

Implementacija Programa novčane pomoći (CAP) Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK) počela je u decembru 2003. godine, sa ciljem da pomogne veoma siromašnim raseljeničkim porodicama koje nisu u stanju da se same izdržavaju, te stoga ne ispunjavaju uslove za neki oblik pomoći za samostalno sticanje dohotka. Program je kreiran i implementiran u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike i Komesarijatom za izbeglice. Pomoć se sastojala iz novčane pomoći od 30€ mesečno, koliko iznosi uobičajena socijalna pomoć koju dodeljuje država, za 7500 izabranih raseljeničkih domaćinstava (oko 37500 pojedinaca).

Dogovor je bio da u Srbiji svaki mesec program MKCK-a obuhvati 500 od 6000 raseljeničkih porodica, da ih Ministarstvo ispita i ako ispunjavaju kriterijume da budu uključeni u državni sistem socijalne zaštite.

Jedan od većih problema sa kojima se interno raseljena lica susreću pri podnošenju zahteva za socijalnu pomoć jeste pribavljanje neophodne dokumentacije. U cilju prevazilaženja ovog problema, MKCK je uspostavio saradnju sa Norveškim savetom za izbeglice (Projektom građanskih prava) po pitanju pribavljanja neophodne dokumentacije za raseljene. Saradnja je, zatim, nastavljena s Praxisom koji je pribavio više od 400 dokumenata (uglavnom izvoda iz maticne knjige rodenih i uvrenja o državljanstvu) za korisnike CAP-a. Nakon 12 meseci sprovođenja programa u Srbiji, 16% od pocetnog broja korisnika (5761 lica) prebačeni su na državni sistem socijalne zaštite. Čak 57% (2590 lica) korisnika CAP-a nisu podneli zahtev za socijalnu zaštitu, uglavnom zbog nedostatka dokumentacije (8%) ili iz razloga vezanih za dohodak (71%). Ipak, od onih koji su podneli zahtev (1961 lica), 47% su uključeni u državni sistem socijalne zaštite.

Pročitajte izveštaj MKCK-a iz aprila 2005 (samo na engleskom):
The Situation of Internally Displaced Persons in Serbia and Montenegro
Pročitajte (samo na engleskom): Serbia and Montenegro: the situation of the internally displaced
 

Pročitano 13235 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action