Praxis Watch

ponedeljak, 15. septembar 2014.

Uklonjen antiromski grafit nakon devet meseci

U niškom naselju 9. maj na zidu zgrade pošte bio je ispisan grafit Džabe vam masa kada ste ciganska rasa, a radnicima pošte je bila nepoznata informacija koliko dugo se grafit nalazi na zidu. Povodom toga, Praxis je u julu 2013. godine podneo prijavu Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Grada Niša protiv NN lica zbog ispisivanja grafita kojim se vređaju i diskriminišu pripadnici romske nacionalne manjine.

Prijava je odmah prosleđena JP Direkciji za izgradnju Grada Niša, koja je uklonila antiromski grafit tek u aprilu 2014. godine, nakon urgencije Praxisa. S obzirom na to da se pošta nalazi u centru naselja, u blizini autobuske stanice, pijace i škole, na zidu koji je okrenut ka ulici, grafit je bio vidljiv sve vreme do njegovog uklanjanja.

Izostanak brze reakcije nadležne službe, upućuje na to da nadležni ipak nisu ozbiljno shvatili poruku mržnje, već su dopustili da pripadnici romske nacionalne manjine budu izloženi diskriminaciji i govoru mržnje tokom dužeg vremenskog perioda.

Stepen tolerancije u društvu je i dalje nizak, čemu dodatno doprinose spore reakcije nadležnih službi i činjenica da učinioci ostaju nepoznati i nekažnjeni.

Pročitano 14331 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action