Migracije

utorak, 24. maj 2016.

Praxis na radionici „Žene u pokretu“ u Istanbulu

U periodu od 16. do 18. maja, Praxis je učestvovao na trodnevnoj radionici „Žene u pokretu“ (Women on the Move) održanoj u Istanbulu, u organizaciji UN Women-a i Oxfam-a. Tokom radionice, organizacije aktivne u kampovima na Bliskom istoku ali i na „Balkanskoj ruti“, razmenile su svoja iskustva u terenskom radu sa izbeglicama, diskutovale o problemima žena izbeglica i mogućim rešenjima istih, sa ciljem da se žene osnaže i preuzmu inicijativu nad svojim životima. 

Uz konkretne primere iz prakse razgovaralo se o uzrocima izbegličke krize, o tome da ratna dešavanja prouzrokuju trenutni izbeglički talas, ali da će njihove posledice, usled nepostojanja infrasturkure, zdravstvene zaštite i obrazovanja, još mnogo godina biti uzrok migracija stanovništva. Jedna od ključnih tema bila je i problem trgovine ljudima, odnosno opasnost od krijumčarenja u situaciji kad je prolaz izbeglica nakon zatvaranja Balkanske rute nazvan iregularnim. U vezi s tim, razgovarali smo i o mogućnostima dobijanja azila i privremene međunarodne zaštite u zemljama na ruti. Diskutovalo se i o izazovima kulturološke medijacije u zemljama tranzita, slaboj informisanosti izbeglica o svojim pravima u zemljama tranzita, i pristupačnosti vladinih i nevladinih organizacija koje pružaju pomoć izbeglicama, naročito onih koje su usko specijalizovane za pružanje pomoći ženama. 

Rezultat ove radionice je zajednička izjava prisutnih organizacija upućena Samitu koji se upravo održava u Istanbulu (Svetski humanitarni samit), sa zaključcima da treba hitno raditi na eliminaciji uzroka raseljavanja stanovništva, da se mora ojačati sigurnost žena i sprečiti svako rodno zasnovano nasilje, kao i da se mora obezbediti učešće žena u prevenciji konflikta. Postignut je i dogovor da se intenzivno nastavi sa radom na ovim temama, monitoringom i saradnjom unutar nove regionalne koalicije organizacija civilnog društva i ženskih organizacija, dokle god žene u pokretu ne povrate svoja prava i dostojanstvo.

Pročitano 16112 puta
  • 1
  • 2
  • 3

Pristup pravima i integracija povratnika po sporazumu o readmisiji

Problemi IRL u pristupu imovinskim pravima na Kosovu - u 7 slika

Zaštita prava interno raseljenih lica - u očekivanju trajnog rešenja

Izvestaji praxisa

 

POPULARNI TAGOVI

 

Praxis watch

Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action