Praxis Watch

nedelja, 1. novembar 2015.

Novčana kazna za neposedovanje lične karte

Prekršajni sud u Beogradu doneo je presudu kojom se Ć. M. osuđuje na jedinstvenu novčanu kaznu od 6.000 dinara zbog neposedovanja lične karte i prosjačenja.

Kako se u presudi navodi, Ć. M. je tražila milostinju od vozača zaustavljenih vozila u jednoj beogradskoj ulici, zbog čega je osuđena na novčanu kaznu u iznosu od 4.000 dinara. Takođe joj je izrečena opomena jer već godinu dana živi u Beogradu bez prijavljenog prebivališta.

Da bi pribavila ličnu kartu, potrebno je da Ć. M. prijavi prebivalište u Beogradu ili da otputuje u mesto u kome ima prijavljeno prebivalište. Ć. M. je nezaposlena, razvedena i ima sedmoro dece i nema finansijskih mogućnosti da otputuje u mesto prebivališta. S obzirom na to da živi u neformalnom (kartonskom) naselju u Beogradu nije u mogućnosti da prijavi prebivalište na toj adresi, a samim tim i da pribavi ličnu kartu.

U slučaju neplaćanja novčane kazne, zakon propisuje zamenu zatvorskom kaznom tako što će se za svakih započetih 1.000 dinara odrediti po jedan dan zatvora. Da bi uložila žalbu na presudu u roku od 8 dana, potrebno je da priloži dokaz o uplaćenoj administrativnoj kazni u iznosu od 900 dinara.

Ovo je još jedan primer koji svedoči o teškom položaju ranjivih društvenih grupa i njihovoj nemogućnosti da ih sistem prepozna kao takve.

Pročitano 15231 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action