Program statusnih i socioekonomskih prava

petak, 26. april 2013.

Srbija: Romske porodice se suočavaju sa nesigurnom budućnošću godinu dana od prinudnog iseljenja neformalnog naselja Belvil

Neke od romskih porodica još uvek žive u nehigijenskim i ponižavajućim uslovima tačno godinu dana od prinudnog iseljenja iz naselja u Beogradu. Praxis i Evropski centar za prava Roma ističu probleme onih Roma koji su iseljeni iz Belvila koji nemaju adekvatan smeštaj niti podršku u procesu integracije. Takođe, ove nevladine organizacije pozivaju vlasti Srbije da zaustave prinudna iseljenja i pronađu održiva rešenja za sve one koji su do sada iseljeni.

Prošle godine, oko 1 000 Roma i Romkinja prinudno je iseljeno iz naselja pored Belvila u Beogradu. Otprilike polovina Roma iz naselja, sa adresama u Beogradu iseljena je u metalne kontejnere u nekoliko beogradskih opština, dok je druga polovina (133 romske porodice) prinuđena da se vrati u mesta prethodnog prebivališta. Većina ovih porodica vratila se u male, siromašne opštine na jugu Srbije.

Za tri romske porodice u Nišu, lokalne vlasti obezbedile su smeštaj u napuštenom magacinu, gde su tri meseca živeli bez vode, a osam meseci bez struje. Oni još uvek žive u veoma teškim i nehigijenskim uslovima suprotno međunarodnim standardima o adekvatnom alternativnom smeštaju, što je utvrdila i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Osim toga, porodice u Nišu nemaju sigurnost stambenog statusa – niko od njih nije primio nijedan zvanični dokument kojim se reguliše njihov boravak u smeštaju koji su im obezbedile lokalne vlasti. Ta činjenica ih čini dodatno ugroženim od novih prinudnih iseljenja.

Romi smešteni u Beogradu generalno su u boljoj poziciji od onih koji su poslati na jug, iako su neki od njih pretrpeli napade. Prvog maja 2012. godine, između 15 i 20 maskiranih osoba napalo je kontejnersko naselje  u Jabučkom ritu, u koje su se prethodno uselili neki od bivših stanovnika naselja Belvil. Maskirani muškarci su pored ostalih, uzvikivali i rasističke slogane: „Srbija Srbima, napolje sa Romima“ i nacrtali kukasti krst na jednom od kontejnera u kom stanuju Romi. 

Prinudna iseljenja nastavljaju da se sprovode u Beogradu, u suprotnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava. Od aprila 2012. godine najmanje 27 porodica (101 osoba) prinudno je iseljeno iz neformalnih naselja u Beogradu, uključujući i stanovnike kontejnerskih naselja, a na osnovu kriterijuma za koje je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da su diskriminatorni.

Evropski centar za prava Roma i Praxis pozdravljaju napore Grada Beograda i Evropske komisije koji se preduzimaju u cilju pronalaženja održivih i adekvatnih stambenih rešenja za iseljene Rome koji sada stanuju u kontejnerskim naseljima u Beogradu. Pored toga, vlasti moraju da preduzmu mere da obezbede adekvatan smeštaj i za Rome koji su poslati na jug Srbije.

Vlada i lokalne vlasti treba da zaustave prinudna iseljenja, usvoje pravni okvir koji će biti u saglasnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava, i uz podršku međunarodne zajednice obezbede dovoljno sredstava, kako bi garantovali ostvarivanje prava na adekvatno stanovanje pogotovo za Rome i druge ranjive grupe.


Za više informacija:

Sinan Gökçen
Odeljenje za medije i komunikaciju
Evropski centar za prava Roma
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
+36.30.500.1324

 

Danilo Ćurčić
Pravni analitičar
Praxis
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
+381(0)11 3444482
Pročitano 10649 puta
Tagovano
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action