Praxis popularni tagovi

petak, 28. jun 2024.

Počeo projekat „A gde su mladi?“

U maju 2024. godine Praxis je započeo sprovođenje projekta „A gde su mladi?“, u okviru Programa malih grantova projekta „Pokretači civilnog društva na Zapadnom Balkanu za reformisanu javnu upravu – WeBER 3.0“ koji je finansiran od strane Evropske unije, a sufinansiran od strane Austrijske razvojne agencije, a koji sprovodi Centar za evropske politike sa partnerskim organizacijama.

Projekat „A gde su mladi?“ sprovodiće se od 1.maja 2024. do 31. jula 2025. godine i ima za cilj da izradi i ponudi transparentan mehanizam konsultacija između jedinice lokalne samouprave (JLS) i mladih u Gradu Kraljevu u cilju izrade i implementacije lokalnih omladinskih politika koje izražavaju potrebe i težnje mladih.

U okviru projekta, sprovešće se kratko istraživanje o politikama i merama koje se odnose na mlade u Gradu Kraljevu, kako bi se prikupile informacije o uzrocima nepostojanja lokalnih politika i mera koje se odnose na mlade u ovoj JLS. Potom će se kroz konsultacije sa zajednicom, odnosno sastanke, fokus grupe, radionice, prikupljati informacije o potrebama i težnjama mladih u Gradu Kraljevu, o izazovima JLS u kreiranju mera za mlade, i raditi na razvoju mehanizama konsultacija između mladih i JLS.

Na osnovu ovih aktivnosti, uz aktivno učešće mladih biće izrađeno idejno rešenje i predložen model konsultacija lokalnim vlastima za veće uključivanje mladih, i biti otvorena diskusija na ovu temu, a koja bi mogla da služi kao osnova za izradu lokalnih politika koje nedostaju i kreiranje modela konsultacija sa građanima, na dobrobit i građana, ali i lokalne samouprave koja teži da bude transparentna i inkluzivna.

Istovremeno sa predstavljanjem modela konsultacija, zagovaraće se i za izradu Lokalnog akcionog plana za mlade, gde bi ponuđeni model konsultacija mogao da predstavlja polaznu osnovu u tom procesu.

Pročitano 23520 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action