Praxis Watch

sreda, 1. april 2015.

Kada trudnica nije "u sistemu" zdravstvene zaštite

U sedmom mesecu blizanačke trudnoće, H. K, interno raseljena Romkinja sa Kosova, je bila prinuđena da čeka više od četiri sata u redu za pregled na odeljenju ginekologije, jer nije posedovala jedinstveni matični broj građana.

Dana 9.3.2015. godine, H. K. (35) je iz seoske ambulante u blizini Požarevca hitno upućena u bolnicu u Požarevcu zbog povišenog pritiska i oteklih nogu. Kako su u bolnici potpuno ignorisali njene zdravstvene probleme, uz izgovor da nije „u sistemu“ zbog neposedovanja jedinstvenog matičnog broja građana, suprug H. K. je o tome obavestio Praxis. Tek nakon intervencije Praxisa, H. K. je bila pregledana od strane lekara.

Sedam dana nakon pregleda, H. K. se porodila, a njene dve novorođene ćerke trenutno se nalaze u inkubatorima u Ginekološko-akušerskoj klinici u Beogradu.

Kako ovo nije usamljen slučaj, Praxis podseća da je hitna medicinska pomoć besplatna i potpuno je nedopustivo da administrativna procedura bude prepreka za hitan medicinski pregled. Pravo na hitnu medicinsku zaštitu ima svaki građanin i građanka Republike Srbije, bez obzira na to da li poseduju zdravstvenu knjižicu ili bilo koji drugi dokument. Takođe, zakonom je propisano da posebnu zaštitu uživaju deca, trudnice i porodilje.

Pročitano 18268 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action