Praxis Watch

sreda, 6. mart 2013.

OŠ „Dragojlo Dudić“ iz Beograda aktivno doprinosi inkluziji romske dece u obrazovni sistem

U cilju dogovora o aktivnostima koje bi trebalo sprovesti radi pružanja materijalne, medicinske, pravne i drugog vida potrebne pomoći za tri učenika romske nacionalnosti koja pohađaju OŠ „Dragojlo Dudić“ u Beogradu, na inicijativu direktora škole održan je sastanak između zaposlenih u školi (psihologa, pedagoga, direktora) i predstavnika Centra za socijalni rad Zvezdara, Praxisa, romske koordinatorke i zdravstvene medijatorke za opštinu Zvezdara. Dva učenika žive u starateljskim porodicama, a treći je pravno nevidljiv, odnosno nije upisan u matičnu knjigu rođenih.

Od momenta upisa učenika romske nacionalnosti u OŠ “Dragojlo Dudić”, zaposleni su preduzimali aktivne mere radi njihovog zbrinjavanja i uključivanja u obrazovni sistem: organizovana su prikupljanja garderobe i materijalne pomoći za osiguranje redovnih obroka, zdravstvena zaštita je obezbeđena odvođenjem dece na lekarske preglede i pribavljanjem potrebnih lekova i drugih medicinskih sredstava, a organizovane su i redovne posete porodicama u kojima učenici žive, kao vid psihosocijalne podrške.

Na sastanku je dogovoreno da svako u skladu sa svojim mandatom i ovlašćenjima preduzme određene korake u cilju pružanja neophodne pomoći. Nakon sastanka učesnici su posetili porodice učenika, kako bi stekli uvid u kojim uslovima oni žive i prikupili dodatne informacije radi pružanja potrebne pomoći. Sama inicijativa direktora OŠ “Dragojlo Dudić” predstavlja afirmativnu sliku ophođenja odgovornih lica prema pripadnicima marginalizovanih socijalnih grupa i trebalo bi da bude podsticaj i za druge škole.

Pročitano 16915 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action