Odštampajte ovu stranicu
petak, 22. decembar 2017.

Praxis održao konferenciju „STOP dečjim brakovima i apatridiji“

Dana 13. decembra 2017. godine, Praxis je održao konferenciju „STOP dečjim brakovima i apatridiji“, na kojoj su izloženi dečji radovi na temu prevencije i elimiminacije dečjih brakova. Konferenciji je prisustvovalo više od 100 učesnika/ca, među kojima se našao i veliki broj autora/ki izložbenih radova. 

Konferenciju je otvorila Ivanka Kostić, izvršna direktorka Praxisa, koja je pozdravila prisutne i ukratko se osvrnula na aktivnosti koje Praxis sprovodi u oblasti sprečavanja apatridije i dečjih brakova uz finansijsku podršku Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR). Prisutnima se potom obratio Hans Fridrih Šoder, šef predstavništva UNHCR-a, koji je istakao da dečji brakovi dodatno utiču na problem apatridije, da predstavljaju kršenje ljudskih prava i da povećavaju rizik od nasilja i zloupotrebe. Takođe je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa Praxisom, kao i očekivanje da će se ostvariti zajednički cilj da svako dete u Srbiji bude upisano u matičnu knjigu rođenih. 

Milan Radojev, koordinator Programa statusnih i socioekonomskih prava u Praxisu, je predstavio rezultate koji su tokom poslednjih godina ostvareni u oblasti sprečavanja apatridije i ostvarivanja prava na upis u matične knjige. On je ukazao da je nakon više godina zanemarivanja problema pravno nevidljivih lica od strane nadležnih organa, počevši od 2012. godine učinjen značajan napredak u ovoj oblasti. U tom smislu, posebno je istakao značaj izmene zakonskog okvira koji reguliše ovu materiju, kao i uspostavljanje saradnje relevantnih aktera na rešavanju problema, što je rezultiralo time da je značajan broj ljudi prvi put u životu dobio ličn dokumente. Ipak je naglasio da problem pravno nevidljivih lica u Srbiji još uvek nije u potpunosti rešen i da je neophodno da se izmene podzakonski akti koji i dalje onemogućavaju da dete čija majka ne poseduje lična dokumenta bude upisano u matičnu knjigu rođenih odmah nakon rođenja.

Jelena Petrović, koordinatorka Programa za prava deteta u Praxisu, ukratko je prikazala aktivnosti koje Praxis već treću godinu za redom sprovodi na temu prevencije i eliminacije dečjih brakova. Poseban osvrt dat je na aktivnosti Praxisa sprovedene tokom 2017. godine sa školskom decom na temu prevencije i eliminacije dečjih brakova, kada su se kroz diskusiju o tome zašto neka deca napuštaju školu, šta su bračne obaveze i zašto treba sprečiti dečje brakove, deca osnaživala da nastave školovanje i tako se odupru dečjim brakovima. Deca su svoje odgovore prikazivala u formi crteža, od kojih su se neki našli na izložbi koju se prisutni imali priliku da tog dana pogledaju.  Jelena je predstavila i brošuru „STOP dečjim brakovima“, koja sumira iskustva Praxisa stečena tokom rada na prevenciji i eliminaciji dečjih brakova, daje preporuke za dalji rad, i prikazuje neke od dečjih radova nastalih tokom radionica održanih sa više od 140 dečaka i devojčica u četiri osnovne škole u Srbiji.

Na samom kraju, Jasmina Miković, zamenica izvršne direktorke Praxisa, predstavila je dve devojčice iz OŠ „Jovan Cvijić“ iz Kostolca i njihovu nastavnicu romskog jezika, koje su učestvovale u radionicama Praxisa na temu prevencije i eliminacije dečjih brakova. Jedna od devojčica je iznela  svoje utiske sa radionica i poručila da nije dobro da deca rano stupaju u brak, i da je veoma važno da završe svoje školovanje. 

Konferencija je nastavljena razgledanjem izložbenih radova i druženjem sa autorima/kama crteža, njihovim nastavnicima/ama i ostalim učesnicima/ama konferencije.

Poslušajte prilog Radio Beograda 1 o konferenciji ovde.

Pročitano 9658 puta

Povezani članci