Program statusnih i socioekonomskih prava

utorak, 23. april 2013.

Saopštenje povodom današnjeg rušenja dela neformalnog romskog naselja na Vidikovcu

Nevladine organizacije Praxis i Regionalni centar za manjine obaveštavaju javnost da je juče, 22. aprila 2013. godine i danas, 23. aprila 2013. godine Gradska uprava Grada Beograda, u saradnji sa Gradskom opštinom Čukarica, sprovela rušenje dela neformalnog romskog naselja koje se nalazi pored benzinskestanice OMV na Vidikovcu.

Rušenje dela naselja sprovedeno je radi održavanja „komunalnog reda“ u ovom delu Beograda, a porodicama čije kuće su porušene nije obezbeđen nikakav alternativni smeštaj niti asistencija nadležnih socijalnih službi. Nije im ponuđena nikakva nadoknada za uništenu ili oštećenu imovinu, a ukupno je porušeno između 30 i 40 objekata. Većina stanovnika ovog neformalnog naselja doselila se nakon iseljenja iz drugih naselja u kojima su živeli, kada su ostali bez adekvatne pomoći nadležnih socijalnih i drugih službi.

Prema informacijama dobijenim u razgovoru sa stanovnicima naselja, nad dvojicom od njih primenjena je fizička sila tokom sprovođenja iseljenja, a stanovnici naselja navode da nisu primili rešenja o rušenju objekata u kojima su živeli. Mnogi od njih sinoć su spavali pod vedrim nebom, na mestu na kom su se do juče nalazili njihovi  domovi.

Problemi koji se odnose na ostvarivanje prava na adekvatno stanovanje ne mogu se rešavati prinudnim iseljenjima niti iznenadnim akcijama za održavanje „komunalnog reda“. Nasuprot ovoj, već ustaljenoj praksi, potrebno je hitno preduzeti mere koje se odnose na zaustavljanje prinudnih iseljenja i pronalaženje načina da se ova oblast zakonski uredi.

Videti snimak na TeVe-novinama: Romsko naselje nakon rušenja dela naselja 22. i 23. aprila
Videti snimak na TeVe-novinama: Ana Martinović iz Praxisa o rušenju dela romskog naselja na Vidikovcu 22. i 23. aprila

Pročitano 20716 puta
Tagovano
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action