Odštampajte ovu stranicu
ponedeljak, 15. jun 2020.

Analiza „Podrška uključivanju romskih učenika u (dualno) srednje stručno obrazovanje - iskustva iz implementacije projekta”

Kako su pred nama završni ispiti za učenike i učenice osnovnih škola, odnosno upis u srednje škole, predstavljamo vam analizu „Podrška uključivanju romskih učenika u (dualno) srednje stručno obrazovanje - iskustva iz implementacije projekta” koju je NVO Praxis izradio

U okviru projekta „Informisanje pripadnika romske nacionalne manjine o dualnom srednjem stručnom obrazovanju i podrška uključivanju romskih učenika u (dualno) srednje stručno obrazovanje“, NVO Praxis je izradio analizu „Podrška uključivanju romskih učenika u (dualno) srednje stručno obrazovanje - iskustva iz implementacije projekta”.

Praxis je u periodu od 15. marta 2017. godine do 30. novembra 2019. godine sprovodio ovaj projekat, koji je finansiralo Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke (BMZ). Projekat je realizovan u okviru većeg projekta, „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“, koji je takođe finansirao BMZ, a realizovali Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Deset godina nakon uvođenja inkluzivnog pristupa u obrazovni sistem u Srbiji, ne tako mali broj romske dece suočava se sa nizom prepreka u pristupu pravu na obrazovanje i najčešće ne pronalazi način da ih savlada i uključi se u taj proces.

Analiza „Podrška uključivanju romskih učenika u (dualno) srednje stručno obrazovanje - iskustva iz implementacije projekta” daje kratak osvrt na aktivnosti sprovođene tokom ovog trogodišnjeg projekta, u čijem su fokusu bili informisanje i savetovanje, kao i podrška uključivanju pripadnika romske nacionalne manjine u srednje škole, a naročito u srednje stručne škole i obrazovne profile koji se realizuju po dualnom modelu.

Pored toga, u analizi se sumiraju ključni izazovi sa kojima se suočavaju učenici i učenice romske nacionalnosti u obrazovnom sistemu u Srbiji, naročito oni problemi koji se javljaju na prelasku iz osnovnog u srednje obrazovanje. Analiza, takođe, prikazuje postignuća romskih učenika i učenica u srednjem stručnom obrazovanju kroz podatke dobijene istraživanjem koje je obuhvatilo tri generacije učenika.

Pomenuti izazovi definisani su na osnovu informacija prikupljenih od predstavnika obrazovnih institucija, predstavnika romskih nevladinih organizacija i aktivista, ali i dece romske nacionalnosti i njihovih roditelja, kao i na osnovu nalaza dobijenih praćenjem primene obrazovnih politika.

Istovremeno, analiza nudi preporuke za unapređenje položaja romskih učenika i učenica u obrazovnom sistemu, naročito u pogledu obezbeđivanja pristupa kvalitetnom obrazovanju svima pod jednakim uslovima, odnosno bez diskriminacije.

Analizu možete preuzeti OVDE

Pročitano 6907 puta