Program statusnih i socioekonomskih prava

četvrtak, 22. septembar 2016.

Praxis na međunarodnoj konferenciji Zajednička vizija: Obrazovanje za praktično znanje i veštine

U Beogradu je 20. i 21. septembra 2016. godine održana međunarodna konferencija o srednjem stručnom obrazovanju u organizaciji partnera na projektu „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“ – Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Navedeni projekat jedna je reformskih mera u cilju povećanja kvaliteta, relevantnosti i efikasnosti mera obrazovanja, kao i obuhvata dece i mladih obrazovanjem. Tokom poslednjih godina posebna pažnja posvećena je sistemu srednjeg stručnog obrazovanja, reformama tog sistema, kao i efektima i rezultatima različitih preduzetih mera. 

Na konferenciji „Zajednička vizija: Obrazovanje za praktično znanje i veštine“ predstavljeni su dosadašnji rezultati reforme i otvorena diskusija o oblastima srednjeg stručnog obrazovanja koje bi u budućnosti mogle da budu predmet daljih reformskih aktivnosti i poboljšanja. 

Praxis je učešćem na panelu „Kompetencije za svet rada – Stručno obrazovanje i obuke kao sredstvo socijalne inkluzije“ preneo svoja iskustva na temu osnovnih prepreka upisu u srednje škole za romske učenike, poznavanju sistema srednjeg stručnog obrazovanja među romskom populacijom sa posebnim naglaskom na modele kooperativnog obrazovanja, uticaju roditelja i predstavnika relevantnih institucija na izbor i nastavak školovanja, poznavanju mera afirmativne akcije, uspešnosti i važnosti profesionalne orjentacije, kao i o uticaju diskriminacije i siromaštva na obrazovanje romske dece. 

Detaljnije informacije o aktivnostima, temama i materijalima sa konferencije možete pronaći OVDE.

 

 

 

Pročitano 12145 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action