Migracije

sreda, 20. jun 2018.

Povodom Svetskog dana izbeglica

„Kada sam bio mali mnogo sam voleo da idem na posao svog oca. On je radio na građevini. Sedeli bi na spratu nedovršene zgrade, pričali i posmatrali grad. Kada mi je majka umrla, mnogo vremena sam provodio sa njim. Moj otac se tri puta ženio, i ja sam imao tri majke. Dve su umrle. Krajem 2014. godine talibani su kolima presreli automobil mog oca dok je on išao na posao. Neko me je nazvao sa tatinog broja telefona i javio da mi je otac upucan. Odjurio sam u bolnicu, bilo je prekasno, moj otac je bio mrtav.

Četiri meseca kasnije, dok sam išao ka školi, tri crna džipa su meni preprečila put. Pokušali su da me ubace u kola, ali sam uspeo da se otrgnem. Bežao sam uskim ulicama, trčao sam ka policijskoj stanici. Vrata policijske stanice su bila zatvorena, lupao sam nogom u njih. Kada su se vrata otvorila, policajci su stajali ispred, sa puškama uperenim u mene. Podigao sam ruke u vis, mislili su da sam ja taliban. Zbog lupanja u vrata, bili su uplašeni koliko i ja.

Od tada, nisam više išao u školu. Nedugo zatim talibani su tokom noći upali u našu kuću. Mi smo spavali na spratu, i čuli smo da dole ima nekog. Provirio sam, sve je bilo ispreturano, stvari su bile razbacane unaokolo. Muškarci u crnom su me uhvatili, vezali su mi ruke, i poseli u fotelju. Tukli su me, bio sam obliven krvlju. Otišli su nakon pljačke. Maćeha je nakon toga sa ujacima odlučila da moram da napustim Avganistan.

B.I. (16) Avganistan“


Iako je zapadno - balkanska ruta zvanično zatvorena u martu 2016. godine, Praxis svakodnevno u Beogradu beleži dolaske novih migranata i izbeglica. Osobe koje srećemo beže od rata, progona, siromaštva u nadi da ce pronaći sigurnost i šansu za bolju buducnost. Od početka ove godine do danas Praxis je intervjuisao gotovo 4000 novopristiglih lica.  Četvrtina svih novopristiglih izbeglica/migranata, oko 1,000 njih su deca, od kojih skoro polovina putuje  bez pratnje roditelja i staratelja.

U ovom trenutku se u prihvatnim i azilnim centrima u Srbiji nalazi gotovo 3,000 osoba. Usled nepostojanja legalnih opcija, pomoću krijumčara izbeglice i migranti iz Srbije nastavljaju put preko Mađarske, Hrvatske, Rumunije i sve više Bosne i Hercegovine. U tim pokušajima porodice, deca i maloletnici bez pratnje su u stalnom riziku od nasilja i eksploatacije.

Danas, na Svetski dan izbeglica, potrebno je da ne zaboravimo na ljude, a posebno decu koji su napustili svoje domove bežeći od oružanih sukoba. Naša je obaveza da im na tom putu do sigurnog utočišta pružimo pomoć i zaštitu.

„Sada, više nego ikada, moramo da budemo uz izbeglice" #WithRefugees

Pročitano 7405 puta
  • 1
  • 2
  • 3

Pristup pravima i integracija povratnika po sporazumu o readmisiji

Problemi IRL u pristupu imovinskim pravima na Kosovu - u 7 slika

Zaštita prava interno raseljenih lica - u očekivanju trajnog rešenja

Izvestaji praxisa

 

POPULARNI TAGOVI

 

Praxis watch

Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action