Program statusnih i socioekonomskih prava

četvrtak, 5. oktobar 2017.

Trideset tri interno raseljene porodice sa Kosova ostaju bez stambenog rešenja u Kraljevu

U prigradskom naselju Beranovac kod Kraljeva, počelo je sprovođenje iseljenja porodica iz socijalnih stanova, koji su izgrađeni u cilju pronalaženja trajnog i održivog rešavanja stambenog pitanja interno raseljenih lica sa Kosova.

Radi podsećanja, Opštinska stambena agencija Kraljevo (OSA) je nakon isteka roka od tri godine u kom su raniji stanovnici kolektivnih centara živeli besplatno u socijalnim stanovima na Beranovcu, uz plaćanje redovnih troškova za električnu energiju i komunalne usluge, propisala nove uslove, neprihvatljive za većinu porodica. Tako je jedan od zahteva za potpisivanje novog ugovora o pravu korišćenja stana bio da korisnici socijalnih stanova obezbede mesečni prihod u iznosu od minimum 75 evra u dinarskoj protivvrednosti po članu domaćinstva. U ponuđenim ugovorima, iznos mesečne obaveze na ime stanarine je iznosio 1,20 evra po metru kvadratnom, što je za korisnike penzija, socijalnih davanja ili privremene naknade za nezaposlena lica sa Kosova, kao i za stanare koji ne ostvaruju prihod, bilo nezamislivo. Zbog odbijanja da pristupe nepovoljnim ugovornim obavezama, OSA je, tokom 2013. godine, tužila trideset tri porodice za iseljenje, a sudski postupci ovih dana dobijaju epilog na njihovu štetu, tako da je u toku sprovođenje iseljenja iz socijalnih stanova. Stanarima socijalnih stanova, među kojima ima dece, starih i bolesnih lica, nije ponuđeno alternativno rešenje i u riziku su da postanu beskućnici.

Postavljanju novih, nepovoljnih uslova za korišćenje socijalnih stanova nisu prethodile konsultacije sa korisnicima socijalnih stanova u cilju pronalaženja rešenja koje bi uvažavalo i njihove potrebe i koje bi sprečilo vođenje dugotrajnih sudskih postupaka.

Na kraju, skrećemo pažnju na to da konsultacije sa građanima predstavljaju zahtev u procesu reforme javne uprave, odnosno ključni segment dobrog upravljanja, a dobra uprava je preduslov za poštovanje ljudskih prava.

Pogledajte medijske priloge:

RTV KV – Trideset tri interno raseljene porodice ostaju bez krova nad glavom.

Roma World – Trideset tri interno raseljene porodice ostaju bez krova nad glavom.

Večernje novosti online - Trideset tri porodice na ulici: raseljeni opet beskućnici?

Info KV Press - Bez kirije - iseljenje

Radio Slobodna Evropa Na ulici zbog neplaćene kirije

Pogledajte ranije objavljena saopštenja:

Bez rešenja za interno raseljena lica u socijalnim stanovima u Kraljevu

Opštinska stambena agencija u Kraljevu tužila interno raseljena lica radi iseljenja

Pročitano 12587 puta
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action
Praxis means action