Odštampajte ovu stranicu
ponedeljak, 10. decembar 2018.

Praxis na događaju i obuci u Crnoj Gori povodom početka sprovođenja projekta Child Protection Hub

Dana 5. decembra 2018. godine Regionalna kancelarija Terre des hommes za Centralnu i Jugoistočnu Evropu i partnerska nevladina organizacija Centar za prava djeteta Crne Gore organizovali su događaj povodom početka sprovođenja projekta Child Protection Hub u Podgorici. Glavni cilj projekta je jačanje i povezivanje zajednice stručnjaka u oblasti zaštite dece. U okviru projekta, posebna pažnja je posvećena sprečavanju i zaustavljanju nasilja nad decom. Zahvaljujući podršci Globalnog partnerstva za zaustavljanje nasilja na decom (Global Partnership to End Violence Against Children), dobijena je prilika da se aktivnosti Child Protection Hub-a prošire na Crnu Goru u partnerstvu sa Centrom za prava djeteta Crne Gore.

Kao ChildHub-ova resursna osoba iz Srbije, Jasmina Miković iz Praxisa je učestvovala na događaju koji je okupio više od 50 stručnjaka iz raznih sektora koji se bave sprečavanjem nasilja nad decom i zaštitom dece. Tom prilikom, šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović, predstavila je INSPIRE, paket strategija za sprečavanje nasilja nad decom i zaštitu dece od nasilja. Predstavnici Kancelarije Unicefa u Crnoj Gori su predstavili načine na koje su sprovedene četiri od sedam strategija INSPIRE, kao i razne vidove Unicefove podrške nacionalnim partnerima u zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.  

6. i 7. decembra, petnaest resursnih osoba iz Jugoistočne Evrope okupile su se u Bečićima, Crna Gora, da bi unapredile svoje liderske i mentorske veštine u okviru pripreme nove ChildHub-ove aktivnosti koja se sastoji iz međusobne podrške organizacija članica. Iskusni biznis trener Srđan Vukčević, osnivač i izvršni direktor kompanije Blue Coach pomogao je učesnicima da preispitaju sopstvene liderske stilove i sagledaju svoje pozitivne osobine, kao i one koje treba da poboljšaju. Tokom obuke, učesnici su razgovarali i o tome kako ChildHub tim/zajednica može postati jača i efikasnija, te bolje ostvariti svoje ciljeve. Nakon predavanja o najnovijim neuronaučnim saznanjima o sticanju novih navika, učesnici su takođe prisustvovali kratkoj sesiji o svesnoj pažnji (eng. mindfulness), praksi koja pomaže u smanjenju stresa kod dece i odraslih i koja može da pomogne u učenju na veoma efkasan način. 

Nakon razgovora o tome kako bi se aktivnost međusobne podrške organizacija članica mogla primeniti u praksi, postignut je dogovor o tome da tim resursnih osoba svake zemlje razmotri i razvije svoj sopstveni sistem, imajući na umu opšti cilj i filozofiju volunterizma. 

Pročitano 5451 puta
Tagovano

Povezani članci